Frits van Eerd vermogen

Frits van Eerd: vermogen, huis, vrouw & wiki van de Jumbo-baas

Zoals je al kan zien pakker we het leven van de topman uit de supermarktbranche erbij. Wie is deze man en hoe ziet zijn leven eruit?

Wie is Frits van Eerd?

Iedereen die ooit bij de Jumbo werkzaam is geweest, kent zijn naam vast en zeker. Iedereen die niet bij de supermarkt werkzaam is geweest, Frits van Eerd is de baas van de Jumbo. Dat zegt in principe genoeg, maar wie is die man die de Jumbo dag in en dag uit runt dan? Zijn officiële naam is trouwens Godefridus Franciscus Theodorus van Eerd. Deze man werd op 25 maart 1967 geboren. Hij is getrouwd met Famke Heinrichs en hebben samen drie zonen.

Frits van Eerd in opspraak geraakt

Frits van Eerd, de voormalige CEO van Jumbo Supermarkten, is in opspraak geraakt vanwege vermeende betrokkenheid bij een zakelijk schandaal. Er zijn beschuldigingen gerezen over mogelijke onethische zakelijke praktijken en financiële transacties binnen het bedrijf tijdens zijn leiderschap. Er wordt beweerd dat bepaalde beslissingen genomen onder zijn toezicht hebben geleid tot oneerlijke concurrentie en mogelijk zelfs schade aan de reputatie van andere marktdeelnemers.

De aantijgingen hebben geleid tot onderzoeken door zowel interne als externe instanties om de juistheid van deze beweringen te verifiëren. Deze situatie heeft niet alleen de aandacht getrokken van de zakelijke gemeenschap, maar ook van het bredere publiek dat bezorgd is over eerlijke handelspraktijken en transparant bestuur.

Opleiding

Frits studeerde bedrijfskunde in Utrecht en late in de Verenigde Staten. Hij trad in 1992 bij Jumbo in dienst. Hij werd productmanager van de broodafdeling en klimt langzaam op tot supermarktmanager. Dat doet hij in Tilburg, dicht in de buurt van Veghel. Frits’ vader Karel is op dat moment general manager van Jumbo. Het bedrijf zat dus al in de familie, maar toentertijd nog lang niet zo groot als nu. Het bedrijf telde toch al een flinke 37 winkels. In 1992 begon Jumbo ook met haar welbekende formule: boodschappen voor de laagste prijs, het grootste assortiment en de beste service.

Overnames

Als Frits het stokje overneemt en algemeen directeur wordt, neemt hij meer over dan alleen een leidersrol. Hij gaat van start met het overnemen van verschillende supermarktketens. Daarmee breidt hij de Jumbo flink uit en wordt het bedrijf alsmaar groter. Hij begint met Super de Boer (2009), C1000 (2012), La Place (2016), EMTÉ (2018) en Agrimarkt (2019). Je vraagt je bijna af of er nog we wat concurrentie overblijft voor de Albert Heijn en de Jumbo.

Overname vanuit Amerika

De nauwe banden die Frits met Amerika had, waren niet voor niets. Het investeringsvehikel van de familie van Eerd, Mississippi Ventures, nam onder zijn leiding ook HEMA (2020) over. Dat zorgde voor nog meer inspiratie. Er moest een Jumbo Foodmarkt komen. Een Jumbo die niet alleen een supermarkt is, maar waar klanten een unieke foodbeleving kunnen meemaken. Daarop volgden ook nog Jumbo City (binnenstedelijke gemakswinkels), de online bestelling en bezorging van boodschappen aan huis en Jumbo heeft in 2019 de eerste winkels in België geopend.

Sportman

Naast een echte ondernemer in hart en nieren te zijn, blijkt hij ook een echte sportman. Als het pak en de das van de Jumbo afgaan, trekt hij een ander pak aan. Een racepak wel te verstaan. Al op jonge leeftijd is Frits actief in de autosport. Met zijn eigen team VES Racing, racete hij vanaf 1993 in de Formule Renault. Hij won zelfs een prijs met racen. Hij werd kampioen van de Benelux in 1996. Vanaf het jaar 2000 nam hij ook actief deel aan de rallysport en won daarin in 2006 het Nederlands Kampioenschap. Daarna heeft hij ook nog mee geracet in de beroemde Dakar-rally. Hij startte en finishte (dat gebeurt niet altijd) maar liefst vijf keer.

Van Eerd richte Racing Team Nederland op in de LMP2-klasse van de Eurpean Le Mans Series en de 24 uur van Le Mans. In 2017 debuteerde hij zelf als coureur in die klasse. Een jaar later promoveerde hij met Racing Team Nederland naar het FIA Word Endurance Championship. Dat is het wereldkampioenschap waar de 24 uur van Le Mans onderdeel van uitmaakt. In 2019 won Van Eerd samen met zijn teamgenoten de 6 Hours of Fuji. Dat was de eerste keer in de historie dat een Nederlands team een race won.

Jumbo en racen

Jumbo en racen gaan dus hand in hand in het Van Eerd-huishouden. Dat blijkt ook in zijn latere keuzes. Hij sponsort als een van de eersten Max Verstappen die in 2013 van karten naar autoracen ging. Jumbo is ook nauw betrokken bij Rinus van Kalmthout en motorcrosser Jeffrey Herlings.

Vermogen Frits van Eerd

Een vermogen inschatten is altijd lastig. Zo ook bij Frits van Eerd. We kunnen allemaal raden dat hij genoeg geld heeft, maar hoeveel is genoeg? De Jumbo-topman maakt helaas niks duidelijk over zij inkomen, maar aan de hand van verschillende cijfers kunnen we wel een gokje wagen. Zo kwam de consumentenomzet van Jumbo met een stijging van €1,25 miljard uit op €9,68 miljard. De totale omzet van Jumbo Groep Holding komt in 2020 uit op €9,73 miljard.

40 miljoen

Een aantal jaar geleden werd nog bekend dat de gezusters Van Eerd en Frits zelf een mooie smak geld kregen vanuit het bedrijf. De dividenduitkering van 2017 bedroeg het dubbele van 2016. De familie heeft zelf alle aandelen van het supermarktconcern in bezit. Dankzij die dividenduitkering kon de familie 40 miljoen meenemen naar huis. In dat jaar stond vader Karel Van Eerd met €1,9 miljard euro op plaats 7 van de Quote 500. In 2020 heeft Jumbo dus ongeveer 2 miljard euro meer omgezet. Dat zal vast de nodigen miljoenen extra betekenen voor de familie Van Eerd.

Eigen huis, tuin en natuurgebied

Frits van Eerd wil een nieuwe villa bouwen in de Heeswijkse bossen. De villa moet het centrum worden van Bernehoeve, een 28 hectare groot landgoed dat Frits langzaam bij elkaar gespaard heeft, rondom zijn huidige woning. Van Eerd gaat gebruik maken van de provinciale landgoedregeling. Deze biedt grondeigenaren de mogelijkheid om een nieuw huis te bouwen in ruil voor 2,5 hectare natuurontwikkeling. Ook moet een landgoed tenminste 10 hectare groot zijn met daarbinnen zeker 5 hectare nieuwe natuur. Aan deze eisen kan de Jumbo-topman ruimschoots voldoen met zijn privédomein. Dat omvat inmiddels 28 hectare. Ook daaruit blijkt maar weer dat deze Jumbo-topman, niet bij de B-merken hoeft te shoppen. De buren en omstander hebben overigens geen probleem met de nieuwe plannen. Ze weten wel dat Frits zo gewoon is gebleven, hij zal ook de paadjes van het gebied wel behouden.

 

Lees ook eens:

You May Also Like