Wat is het verschil tussen laserprinters en inkjetprinters?

Veel mensen hebben een printer in huis staan. Bijvoorbeeld omdat het nodig is voor werk of studie, maar ook omdat het gewoon handig kan zijn wanneer je iets wat je op internet tegenkomt het liefst zo snel mogelijk fysiek voor je hebt. Kortom, een printer is een hele fijne manier om alle visuele beelden van het internet te kunnen vertalen naar de echte, ‘offline’ wereld. Ook al gebruiken veel mensen een printer, wat weet je eigenlijk van de werking ervan? Bijvoorbeeld: wat is eigenlijk het verschil tussen een laserprinter en inkjet printer?

Het grootste verschil

Het meest belangrijke verschil tussen beide printers is, afgezien van de prijs, dat ze beiden gebruik maken van een andere afdruktechniek.

Een inkjet printer

Hoe een inkjet printer precies werkt? Hier maakt de printer afdrukken doordat er steeds kleine beetjes inkt op het papier worden gespoten, wel steeds in een bepaald patroon. Door middel van kleine elektrische schokken die worden afgegeven worden deze patronen juist geplaatst. Wanneer je een inkjet printer hebt vul je deze dan dus ook met cartridges, waar zich vloeibare inkt in bevindt.

Door middel van een drum, een elektrisch geladen rol die over het papier heen gerold wordt, blijft het poeder als het ware aan het papier kleven en ontstaat er een print.

Laserprinter

Laserprinters werken net even wat anders, en hier wordt ook een andere techniek toegepast. Een laserprinter maakt namelijk geen gebruik van cartridges, maar van toners. Toners zijn vergelijkbaar met cartridges, maar maken geen gebruik van vloeibare inkt, maar eigenlijk van een poederinkt. Door middel van een drum, een elektrisch geladen rol die over het papier heen gerold wordt, blijft het poeder als het ware aan het papier kleven en ontstaat er een print.

De kosten

Beide printers liggen qua kosten nogal uiteen. Een inkjetprinter kun je bijvoorbeeld al voor ongeveer 40 euro aanschaffen, terwijl je voor een laserprinter toch al gauw 75 euro moet rekenen. Daarentegen zijn cartridges duurder om aan te schaffen en gaan deze sneller op dan toners. De afweging hier zal dus vooral moeten zijn hoe intensief je de printer gebruikt. Extra op je papiergebruik letten is nooit mis, toch?

You May Also Like