BV oprichten: Hoe je van je hobby je baan maakt

Hoe fijn zou het zijn om te werken, zonder dat je het ervaart als werk? Dat alles wat je de hele dag doet, aanvoelt als het uitvoeren van je hobby? Dat is precies waar heel veel mensen naar zoeken. Een manier om van hun hobby, hun werk te maken en zo hun dagelijkse boterham te verdienen. Toch moet daarbij direct worden gezegd dat er ook hobby’s zijn die niet zo geschikt zijn voor het ondernemer. Maar met een beetje creativiteit zijn heel veel hobby’s om te zetten in een businessmodel. Dus ook jij kan jouw geld verdienen met je uitvoeren van jouw hobby. Wij geven je graag enkele tips. Wil je meer lezen? Kijk dan op: Firm 24.

Is jouw hobby geschikt voor een BV?

Allereerst is het belangrijk om te zoeken naar manieren waarop jij jouw hobby kan gebruiken om geld te verdienen. Ben jij bijvoorbeeld fan van modelbouw, dan zou je gebouwde modellen kunnen verkopen. Of een winkel gericht op modelbouw openen. Hou je meer van yoga? Denk dan eens aan les geven of een online cursus opzetten. Er zijn talloze manieren om geld te verdienen met je hobby. Maak een lijst van de mogelijkheden en kies die optie, die het beste bij jou past. 

Hoe richt je een BV op?

Als je een manier hebt gevonden, is het belangrijk een onderneming op te zetten. Hierbij kan je klein beginnen met bijvoorbeeld een eenmanszaak. Maar wanneer je het groot gaat aanpakken, of wanneer je een risicovol plan hebt, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een BV. Een BV is namelijk een zelfstandig rechtspersoon. Mochten er schulden ontstaan, dan wordt alles met elkaar verrekend en kan de onderneming failliet verklaard worden. Dit voorkomt dat je zelf flink in de schulden komt te zitten.

Een BV oprichten doe je bij de notaris. Deze stelt een oprichtingsakte op met daarin het statuut. De notaris zorgt meestal voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Je bent persoonlijk aansprakelijk tot alle bestuurders zijn ingeschreven in het Handelsregister. Daarnaast is er een verplicht inbreng van kapitaal of goederen van minimaal 1 eurocent. Meer weten? Kijk dan eens op: BV oprichten

Hoe maak je je hobby succesvol?

Een hobby succesvol maken doe je door slim gebruik te maken van de mogelijkheden. Hoe bereik je een zo groot mogelijk publiek met een minste moeite? En op welke manier verkoop je jouw product of dienst het beste aan jouw klanten? Zorg voor een plan met daarin de stappen naar jouw doel. Je hoeft niet gelijk een compleet bedrijf neer te zeggen, als je begint. Start klein en bouw het steeds verder uit. En blijkt een volgende stap niet de juiste te zijn, doe dan een stap terug en kies voor een andere mogelijkheid. 

De succes en valkuilen van hobbyisten als ondernemers

Het ondernemer met een hobby kan voor en nadelen hebben. Zo beschik je over veel kennis, wat ten goede komt van jouw onderneming. Toch kan het feit dat je je hobby uitvoert ook een valkuil zijn. Je zal misschien langer doorgaan, wanneer iets niet lukt. Of eigenwijs blijven, als het businessmodel niet werkt. Stel grenzen op en bewaak deze. Stel bijvoorbeeld vooraf een periode vast waarin je iets nieuws probeert. Werkt het niet binnen deze termijn, dan stop je daarmee.

You May Also Like