Xavi Simons

Xavi Simons: ster in wording

Een paar jaar voor zijn profdebuut was Xavier Quentin Shay Simons ( Xavi Simons,) al een veelgevraagde naam in de voetbalwereld. Op 13-jarige leeftijd tekende de Amsterdammer zijn eerste advertentiecontract met sportartikelenfabrikant Nike. Het jaar daarop doorbrak hij de grens van één miljoen volgers op Instagram. Al vroeg viel er veel aandacht op de schouders van de jonge speler. Die vanwege zijn lang krullende haar moeilijk te missen was op het veld.

Xavi Simons is een Nederlandse voetballer die bekend staat als middenvelder.

Embed from Getty Images

Xavi Simons moeder

Hij is de jongste profvoetballer en de zoon van oud-voetballer Regillio Simons. Xavi Simons moeder is Peggy Simons. Over haar is niet veel bekend, zij weet zich goed uit het nieuws te houden. Zijn vader is de oud-voetballer Regillio Simons. Hij speelde onder meer voor  SC Telstar, Fortuna Sittard, NAC, Kyoto Purple Sanga (Japan) en TOP Oss.

Ooit superster van Barcelona?

Sterk in dribbelen, dynamisch, gevaarlijk voor het doel en scorend vermogen. Daarnaast heeft Xavi het perfecte externe imago op sociale media. Simons werd al snel het boegbeeld van de jeugdafdeling van FC Barcelona, ​​waar de Nederlander in 2010 bij kwam.

Wat Lionel Messi, Andres Iniesta of Xavi, waren voor de profs, was de Nederlander voor de kleintjes van de Catalanen. Terwijl zijn teamgenoten na de wedstrijden in de kleedkamer verdwenen, zette hij ijverig handtekeningen uit. Hij was al vroeg een gewild object voor selfies met de fans.

Het is dan ook logisch dat veel Blaugrana-supporters zich voorstelden dat hij binnen afzienbare tijd in Camp Nou zou spelen.

Met Raiola aan zijn zijde naar Parijs

Maar de volgende stap in de carrière vond niet plaats in Spanje. Vertegenwoordigd door wijlen spelersmakelaar Mino Raiola, verhuisde Simons in juli 2019 naar Paris Saint-Germain na negen jaar in Barcelona. Raiola zelf zou een belangrijke rol hebben gespeeld in deze stap. Nadat de Catalanen er niet in waren geslaagd de speciale positie van zijn protégé te garanderen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RB Leipzig (@rbleipzig)

Hoeveel verdiend Xavi Simons?

Naar verluidt heeft Simons een contract getekend bij RB Leipzig met een jaarsalaris van €1,56 miljoen.

Bij Paris St. Germain, waar hij nog onder contract staat (hij wordt bij Leipzig alleen uitgeleend voor het seizoen 2023/24), zou Simons’ salaris rond de €1 miljoen per jaar hebben gelegen.

Hierbij zijn eventuele sponsordeals niet meegenomen. Recentelijk ondertekende Xavi nog een sponsorcontract met Puma.

Terug naar huis en op naar het WK

Zijn doorbraak in het betaald voetbal behaalde Simons echter niet in de Franse hoofdstad. Zijn debuut in het betaalde voetbal was in februari 2021 in Caen (1-0) onder Mauricio Pochettino. Er volgden nog negen veelal korte optredens in het seizoen 2021/22. Met het aflopen van zijn contract in Parijs besloot de Nederlander terug te keren naar zijn thuisland.

En deze verandering heeft zijn vruchten afgeworpen. Onder coach Ruud van Nistelrooy maakte Simons deel uit van de vaste staf van PSV Eindhoven. Zo stond hij dat seizoen in elke competitiewedstrijd in de basis. De beloning was ernaar. Zo mocht de jonge profvoetballer in 2022 naar het WK.

WK-debuut op 19-jarige leeftijd

Op 11 november had de toen 19-jarige tien doelpunten en vier assists verzameld in alle competities voor zijn nieuwe club. Simons maakte niet alleen indruk op de verantwoordelijken bij PSV, maar ook op Louis van Gaal, destijds bondscoach van Nederland.

De ervaren bondscoach vertrouwde erop dat de jongere de volgende stap zou zetten. De trainer riep hem voor het eerst op voor het nationale seniorenteam. “Als je mij afgelopen zomer had verteld dat ik naar het WK zou gaan, had ik het niet geloofd”. Zo blikte Simons terug op zijn nominatie in een interview met “Helden Magazine”.

“Wie weet krijg jij wel je kans op het veld”. Dit waren de woorden die Van Gaal vóór de eerste training tegen de nieuwe international zei. En inderdaad, toen hij als invaller in de achtste finales tegen de VS (3-1) inviel, werd zijn droom werkelijkheid.

Na het ongeveer twaalf minuten durende jokeroptreden volgden er geen minuten meer in Qatar.  Maar Simons behoort nu tot de vaste staf van Oranje onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman. In de meest recente interlandperiode stond de twintigjarige in de basis bij zowel de 4-0-nederlaag in Frankrijk als de 3-0-zege tegen Gibraltar.

Xavi Simons staat nog steeds onder contract bij Paris St. Germain. Hij maakt nu echter speelminuten bij RB Leipzig, waar hij wederom grote indruk maakt.

 

Lees verder:

You May Also Like