Hoeveel kost de gemiddelde kerstboom? En aan onderhoud?

Het is nog niet zo makkelijk: de juiste kerstboom kopen. Iedere decembermaand vraag je je misschien weer af wat de beste optie is. En wat het dit jaar allemaal zal gaan kosten. Wat kost de gemiddelde kerstboom? En wat ben je kwijt aan onderhoudskosten? En hoe zit het eigenlijk met de versiering? Het is natuurlijk een beetje ongezellig, maar als je nooit een traditionele kerstboom in huis haalt, bespaar je zeker weten op de kosten van kerstmis. En hoeveel kun je besparen als je voor een leuke houten kerstboom, creatieve kerstboom of een kunstboom? Lees snel verder om erachter te komen.

Echte kerstboom

Als we het hebben over een populaire boom, namelijk de Nordmann-spar, dan kost deze boom zo’n 27 tot 52 euro gemiddeld. Stel dat je dus in het midden gaat zitten, dan ben je zo’n 39,50 euro gemiddeld kwijt. Dit is ook een beetje afhankelijk van hoe groot de boom is die je kiest. Natuurlijk moet je ook niet vergeten dat je dan ook nog kerstversiering nodig hebt. Om de kosten te drukken kun je kiezen voor alternatieve kerstversiering, zoals zelf aan de slag gaan met papier, karton, kurk en wat er allemaal wel niet te vinden is op Pinterest en Instagram. Toch geldt dat de gemiddelde Nederlander zo’n 45 euro uitgeeft aan kerstversiering. In totaal kom je dan toch al gauw op een bedrag van rond de 85 euro.

Rekensom levende boom

We kunnen uitrekenen met een kerstboom van gemiddeld 39,50 euro, hoeveel geld je kwijt bent aan een leven lang kerst vieren. Als we er eventjes van uitgaan dat je in een heel mensenleven zo’n 60 keer kerstmis viert inclusief de aankoop van een echte boom en eens in de vijf jaar nieuwe kerstversiering, dan kunnen we een leuke rekensom maken.

  • 60 keer een boom van 39,50 euro
  • 30 keer versiering van 45 euro
  • In totaal zit je dan op 2.350 euro aan kerstbomen en 1.350 euro aan versiering. Als je in je leven 60 keer een boom koopt en optuigt, ben je dus zo’n 3.700 euro aan een echte kerstboom plus versiering kwijt.

Houten kerstboom

Wil jij nou niet 60 jaar lang geld uitgeven aan een echte boom? Misschien is het dan een optie om te gaan voor een houten kerstboom. Dit is veel duurzamer, want hij gaat lang mee. Ieder jaar die 39,50 euro uitgeven, is dan iets dat je ontwijkt. Een leuke houten kerstboom kun je kopen in een verschillende soorten en maten en ze variëren in prijs. Het hangt er namelijk van af wat voor model de boom heeft en hoeveel hout er is gebruikt. Natuurlijk maakt het ook uit of je een houten kerstboom van steigerhout neemt of een houten kerstboom van sloophout zelf maakt. Je kunt echter wel rekenen op een bedrag tussen de 10 en 90 euro voor een leuke houten exemplaar. Misschien best wel een investering, maar hij zal jaren meegaan.

Kunstkerstboom

Als je geen geld wilt uitgeven aan een echte kerstboom én de naalden in de achterbak van je auto een beetje zat bent, dan is een kunstkerstboom misschien een goede optie voor jou. Maar wat kost dat dan? Het verschilt heel erg wat een kunstkerstboom kost. Je kunt er misschien zelfs eentje vinden bij de tweedehandswinkel, dan ben je voor een paar tientjes klaar. Over het algemeen kost een kunstkerstboom tussen de 50 en 300 euro. Waar moet je eigenlijk op letten als je een kunstkerstboom gaat kopen? Zodra je je budget weet, moet je even nadenken over: de lengte, of je wel of geen lampjes wilt, in welke stijl en kleur je de boom wilt hebben en of je ‘m online gaat bestellen of toch ‘real life’ gaat aanschaffen.

Dit is wellicht goed om te weten: een kunstkerstboom gaat gemiddeld 10 jaar mee. Op de lange termijn is hij dus goedkoper dan een echte boom. Voor de belasting van het klimaat geldt dat een kunstboom het milieu meer belast dan een echte boom. Dan hebben we het dus over de productie van de boom. Maar omdat de kunstboom lang meegaat, wordt dit weer gecompenseerd.

Rekensom kunstkerstboom

Je kunt het bij een kunstkerstboom zo gek maken als je zelf wilt, maar als we er van uitgaan dat je een boom haalt van 50 euro en weer 30 keer versiering haalt, dan kunnen we berekenen wat een leven lang kerstvieren met een kunstkerstboom je gaat kosten. Als we dan meenemen dat deze boom zo’n 10 jaar meegaat, dan komt het rekensommetje op het volgende neer

  • 6 keer een nieuwe kunstkerstboom van 50 euro
  • 30 keer die versiering van 45 euro
  • Dat komt uit op 300 euro voor de kunstkerstbomen en 1.350 euro aan versieringen. Het totaalbedrag komt op 1.650 euro.

Onderhoudskosten kerstboom

Het is lastig te zeggen wat het kost om een echte kerstboom te onderhouden. Wat je nodig hebt is hooguit een beetje grond en natuurlijk water. Wat wel aardig wat geld heeft gekost, is natuurlijk het kweken en laten groeien van de boom bij de tuinder. Kosten die een kweker van kerstbomen maakt gaan over de grond, de energie, de bestrijdingsmiddelen en de kunstmest. Deze dingen zijn nodig om een levende kerstboom te laten groeien. De fijnspar en Servische spar, allebei populaire kerstbomen, doen er zo’n 4 tot 6 jaar over om te groeien. Een Nordmann doet er zo’n 10 jaar over voordat hij volwaardig genoeg is om te worden verkocht.

Besparen op kerst

Ben jij er nou eigenlijk wel klaar mee, kunstkerstbomen, houten kerstbomen én echte kerstbomen? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om geen kerstboom te kopen. Dit bespaart je ontzettend veel centen, maar is niet de gezelligste optie.

 

 

You May Also Like