Het oversluiten van je hypotheek, hoe zit dat?

Het oversluiten van je hypotheek kan een slimme zet zijn om je maandelijkse hypotheeklasten te verlagen, je looptijd te verkorten, of om te profiteren van een lagere rente. Maar voordat je deze stap zet, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten en het is zelfs aan te raden om opnieuw hypotheekadvies te vragen. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het oversluiten van je hypotheek.

Wat is het oversluiten van je hypotheek?

Laten we eerst definiëren wat het oversluiten van je hypotheek betekent. Oversluiten betekent dat je je bestaande hypotheek aflost en vervangt door een nieuwe hypotheek. De nieuwe hypotheek kan bij dezelfde of bij een andere geldverstrekker worden afgesloten. Het doel van het oversluiten van je hypotheek is om betere voorwaarden te krijgen dan je huidige hypotheek.

Waar moet je op letten bij het oversluiten van je hypotheek?

Als je je huidige hypotheek wilt oversluiten voordat de looptijd is verstreken, moet je waarschijnlijk boeterente betalen aan je huidige geldverstrekker. Boeterente is een vergoeding die je betaalt voor het vroegtijdig aflossen van je hypotheek. De hoogte van de boeterente verschilt per geldverstrekker en is afhankelijk van de resterende looptijd en de hoogte van de rente op je huidige hypotheek. Het is belangrijk om te berekenen of de besparing op je maandlasten opweegt tegen de boeterente die je moet betalen. Het kan namelijk zo zijn dat het oversluiten van je hypotheek je op de lange termijn meer kost dan oplevert.

Kosten van het oversluiten van je hypotheek

Naast de boeterente zijn er ook andere kosten verbonden aan het oversluiten van je hypotheek. Zo betaal je bijvoorbeeld notariskosten, taxatiekosten en advieskosten aan je hypotheekadviseur. Deze kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van de hoogte van je nieuwe hypotheek en de geldverstrekker waar je deze afsluit.

Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je berekening of het oversluiten van je hypotheek financieel haalbaar is. Vaak kun je deze kosten meefinancieren in je nieuwe hypotheek, maar hierdoor stijgt je totale hypotheekschuld en daarmee ook je maandlasten. Ga zeker in gesprek met een professional van Univé om goed te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. 

Rente en voorwaarden van de nieuwe hypotheek

Als je besluit om je hypotheek over te sluiten, is het belangrijk om goed te kijken naar de rente en voorwaarden van de nieuwe hypotheek. Vergelijk verschillende geldverstrekkers met elkaar om te zien welke het beste bij jou past. Houd hierbij rekening met de hoogte van de rente, de looptijd van de hypotheek en de voorwaarden, zoals boetevrij aflossen en de mogelijkheid om de rente te veranderen.

Als je kiest voor een nieuwe geldverstrekker, is het belangrijk om goed te onderzoeken welke voorwaarden en kosten hieraan verbonden zijn. Let bijvoorbeeld op eventuele kosten voor het aflossen van je hypotheek, maar ook op de mogelijkheid om tussentijds boetevrij af te lossen. Daarnaast kan het interessant zijn om te kijken naar de mogelijkheid om de rente te veranderen gedurende de looptijd van de hypotheek. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een variabele rente in plaats van een vaste rente, wat in sommige gevallen voordelig kan zijn.

De waarde van je huis

Als je je hypotheek wilt oversluiten, moet je ook rekening houden met de waarde van je huis. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kijkt de geldverstrekker namelijk naar de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Als de waarde van je huis lager is dan je hypotheek, dan kan het lastiger zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Daarnaast kan de waarde van je huis invloed hebben op de hoogte van de rente die je moet betalen. Als de waarde van je huis hoger is dan je hypotheek, dan kun je in sommige gevallen profiteren van een lagere rente.

Toekomstplannen

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met je toekomstplannen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om binnen enkele jaren te verhuizen, dan kan het oversluiten van je hypotheek minder interessant zijn. De kosten die gepaard gaan met het oversluiten van je hypotheek wegen dan mogelijk niet op tegen de besparing op je maandlasten.

Daarnaast kan het verstandig zijn om rekening te houden met eventuele veranderingen in je persoonlijke situatie, zoals een verandering in inkomen of gezinssamenstelling. Dit kan invloed hebben op je financiële situatie en daarmee ook op je hypotheeklasten.

 

You May Also Like