Wat vertelt het etiket over wijn

Wat vertelt het etiket over wijn?

Iedere wijnfles is voorzien van een etiket. Toch zijn er maar weinig mensen die de moeite nemen om het etiket te lezen. Vaak wordt de keuze gebaseerd op de kleur van de wijn, het uiterlijk van de fles en de prijs. Zonde, want op het etiket vind je belangrijke informatie over de wijn. Ben je benieuwd wat het etiket je precies vertelt over de inhoud van een wijnfles? Je ontdekt het in deze tekst.

Druivenras

Om te beginnen bevat het etiket informatie over het druivenras waar de wijn van gemaakt is. Als je niet veel verstand hebt van wijn, schiet je misschien maar weinig op met deze informatie. Drink je regelmatig een wijntje? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende druivenrassen. De druif kan je namelijk veel vertellen over de smaak. Zo wordt een zoete wijn bijvoorbeeld vaak gemaakt van druivenrassen als Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Muscadelle of Sémillon. Staat er op het etiket dat witte wijn gemaakt is van het druivenras Chardonnay, Pinot Grigio of Verdejo? Dan gaat het vaak om een droge(re) variant.

Land van herkomst

Naast het druivenras staat er eigenlijk ook altijd op het etiket uit welke landen de wijn afkomstig is. Wil je kiezen tussen twee flessen witte wijn die gemaakt zijn van het druivenras Sauvignon Blanc? Dan denk je misschien dat het niet uitmaakt welke van de twee je uiteindelijk koopt. Een misvatting, want een Franse Sauvignon Blanc smaakt (heel) anders dan een Spaanse, Chileense, Duitse of Australische wijn van dezelfde druifsoort.

Op sommige etiketten staat enkel het land van herkomst, maar op bepaalde flessen wordt ook de regio vermeld. Jij ziet dit misschien als overbodige informatie, maar het kan je veel vertellen over de kwaliteit van de wijn. Voor de meeste wijnen geldt namelijk: hoe uitgebreider de informatie op het etiket, hoe beter de kwaliteit van de wijn.

Oogstjaar

Als je het etiket van een flesje Chablis bekijkt, is de kans groot dat je ook een jaartal ziet staan. Vaak is dit het jaar waarin de druiven geoogst zijn. De meeste mensen geven de voorkeur aan een zo oud mogelijk oogstjaar, maar dit is lang niet altijd verstandig. Voor prestigieuze wijnen gaat dit inderdaad op, maar veel wijnen kun je het beste drinken als ze nog jong zijn. Laat je daarom vooral niet te veel leiden door het oogstjaar bij het kopen van wijn.

Wat zegt de prijs over de smaak?

De prijs is voor veel mensen een belangrijk uitgangspunt bij het kopen van wijn. Zo wordt er vaak gedacht dat een dure wijn lekkerder is dan een goedkope. Voor prestigieuze wijnen gaat dit inderdaad op, maar er zijn genoeg wijnen waarvoor dit niet geldt. Soms is een goedkope wijn zelfs (veel) lekkerder dan een dure. Laat je daarom niet te veel leiden door de prijs, maar richt je liever tot het etiket op de fles. Hierdoor krijg je een goed beeld van de smaak van een wijn. Toch ontdek je pas echt hoe wijn smaakt door te proeven.

You May Also Like