Op welke leeftijd een uitvaartverzekering te nemen? En hoe duur is het?

Je eigen uitvaart. Misschien denk je er wel eens over na, misschien niet. Je bent nog jong dus overlijden staat ver van je weg. Tenminste, voor jezelf. Is het dan wel nodig om een uitvaartverzekering te hebben?

Sterfgevallen

Je bent jong, staat volop in het leven en de dood is ver weg voor jou. Toch kent iedereen wel verhalen van iemand die jong is gestorven. Iemand die bij je in de stad woont, naar dezelfde school ging of zelf een goede vriend of vriendin van je was. Jaarlijks sterven er 1,2 miljoen tieners. Een behoorlijk aantal, waar je niet altijd stil bij staat.

Kosten

Eén van de belangrijkste redenen om een uitvaartverzekering af te sluiten zijn de kosten. Je staat er vaak niet bij stil, maar de kosten van een begrafenis of crematie kunnen al snel oplopen tot in de duizenden euro’s. Als jongvolwassen zonder uitvaartverzekering, moeten de ouders vaak opdraaien voor deze kosten. Een gemiddelde begrafenis kost rond de €10.000. Een crematie is gemiddeld genomen €8.000. Kosten die de meeste jongeren hun nabestaanden niet mee willen belasten.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Ondanks dat je misschien denkt dat je niet een uitvaart verzekering afsluiten hoeft, kan het zo maar zijn dat je een ongeluk krijgt op de fiets van school naar huis of als je op vakantie bent. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het verstandig om vanaf je 18e een verzekering af te sluiten. Tot je 18e ben je vaak gratis meeverzekerd met je ouders. Daarna is het je eigen keus, maar het is sterk aan te raden.

Voordelen van een uitvaartverzekering

Wanneer je jong een uitvaartverzekering afsluit, zijn de kosten relatief laag. Dat komt omdat de verzekeraar in jou een goede klant heeft, omdat je waarschijnlijk niet snel komt te overlijden. De kosten per maand zijn relatief laag, omdat je dat bedrag nog een heel leven lang kunt betalen. Sluit je een verzekering af als je tachtig bent, zit je in een hoger risico groep, dus is het bedrag ook hoger.

Ook kan je alvast je wensen vastleggen voor jouw uitvaart. Mensen vinden het een fijn idee dat ze weten wat er met hen gaat gebeuren nadat ze zijn overleden. Wil je per se een begrafenis of dat ene nummer laten spelen wat zo belangrijk voor je is. In een testament kan je niet alleen jouw bezittingen aan iemand nalaten, je kan er ook je laatste wensen in opschrijven.

Hoe hoog is de premie?

Hoe hoog de premie is per maand is afhankelijk van een aantal dingen. Het verschilt per persoon, hoe oud ben je? Wat voor verzekering sluit je af en bij wie. Heb je speciale wensen voor je uitvaart? Om jouw premie te berekenen, zal je deze vragen moeten beantwoorden en de verzekeraar zoeken die bij jou past.

You May Also Like