Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe is

Een foutje of een vergissing is zo gemaakt. Het overkomt ons allemaal weleens. Daar zijn we mensen voor. ‘Waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt’, zeggen we vaak. Maar een klein foutje kan al snel een kostbare vergissing blijken, met grote gevolgen. Wanneer je daarvoor aansprakelijk wordt gesteld, loopt dat al snel in de papieren. Gelukkig kun je je daartegen verzekeren.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Voor adviserende beroepen kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Met deze verzekering ben je gedekt tegen schade die voortkomt uit aansprakelijkheid. Geef je als deskundige per ongeluk verkeerd advies, en word je daarvoor aansprakelijk gesteld, dan dekt je verzekering dit. Het gaat dan om vermogensschade door een vergissing, nalatigheid of onachtzaamheid.

Zo’n verzekering is broodnodig, want de gevolgen van adviesschade kunnen groot zijn. Stel dat je architect bent en een rekenfout maakt. Het plafond komt naar beneden en de bewoners raken gewond. Ook deze schade valt onder de beroepsaansprakelijkheid. Als je geen verzekering zou hebben, zou je zelf opdraaien voor alle kosten. Voor veel ondernemers betekent dat een leven lang betalen.

Geen ondernemer kan zulke hoge kosten dragen

Steeds vaker claimen bedrijven schade voor beroepsfouten. En steeds vaker wijst de rechter deze claims ook toe. Je kunt dan voor hele hoge kosten komen te staan. Soms loopt de schade in de duizenden euro’s, en soms tot zelfs in de tonnen. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bescherm je jezelf hiertegen. Geen enkele ondernemer kan namelijk al die schade zelf dragen. Het risico op een faillissement is dan al snel groot. Precies wat je niet wilt, als ondernemer.

Het is fijn als de verzekeraar een deel van je zorgen weg kan nemen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost je maandelijks premie, maar zal meer dan de moeite waard zijn op het moment dat je deze echt nodig hebt.

Verzekering voor adviserende beroepen

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vooral bedoeld voor adviserend beroep. Geef jij advies en loop je daarbij het risico schade te veroorzaken, dan is het een goed idee om een verzekering af te sluiten. Je kunt de laagste premie ontdekken door de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van de verzekering.

Met een verzekering met een aantrekkelijke premie, betaal je nooit te veel voor het verzekeren van je beroepsaansprakelijkheid. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker op het gebied van verzekeringen. Werk veilig en sluit een verzekering af.

You May Also Like