Je wilt de leukste cadeaus, het lekkerste eten en de mooiste decoratie. Maar al die wensen maken van Kerstmis wel een erg dure periode. En geloof ons: dat kan echt goedkoper. Wij vertellen je hoe. Aan de hand van deze vijf manieren om te besparen tijdens de feestdagen. Maar tóch een leuke tijd te hebben!
1. Maak en budget
De eerste tip is een relatief simpele, maar hele belangrijke. Maak een budget voor de feestdagen. En houd je daar aan! Het is tijdens de feestdagen heel makkelijk om geld uit te geven. Cadeautje hier. Lekker hapje daar. Gezellig uitje zus. Leuke decoratie zo. Als je van tevoren niet hebt nagedacht over het bedrag dat je maximaal wilt uitgeven aan Kerstmis, heb je geen rem. Dus doe dat wel.
Bedenk hoeveel geld je beschikbaar hebt. En verdeel dat bedrag over verschillende potjes. Bijvoorbeeld ‘eten’, ‘cadeaus’, ‘decoratie’ en ‘uitjes’. Denk hier al op tijd over na. Want wanneer blijkt dat je meer wilt uitgeven dat je normaal in een maand vrij kunt besteden, kun je nog wat extra opzij zetten in de maanden voorafgaand aan kerst. Wanneer je eenmaal met het kopen bent begonnen, houd je uitgaven dan bij! Zodat je altijd weet hoe het ervoor staat.
2. Denk goed na voor een aankoop
Voor je iets wilt kopen, maak dan een goede afweging of je dit daadwerkelijk nodig hebt. Die gouden kerstballen zijn ongetwijfeld heel erg mooi. Maar is er écht iets mis met de rode die je vorige jaren in de boom hing? Of als er een product in de aanbieding is dat je eigenlijk niet cadeau wilde geven, maar het nu zó goedkoop is dat je het toch begint te overwegen. Denk dan aan de extra kosten die het met zich meebrengt, die wellicht niet perse nodig zijn.
Mocht je toch nieuwe decoratie willen kopen, ga dan voor een duurzaam product. Zo kun je je huidige kerstverlichting bijvoorbeeld vervangen door energiezuinigere kerstverlichting led. Of een nepboom nemen in plaats van een echte naaldboom. Zodat je er langer mee doet en de kosten als het ware uitsmeert. Dan kunnen de echte bomen mooi in de natuur blijven staan, waar ze horen.
3. Ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit
Een kerstboom met tientallen cadeautjes eronder is een heel leuk zicht. Maar uiteindelijk maak je elkaar veel blijer met cadeaus van echte kwaliteit. Heb je 25 euro te besteden voor iemand? Dan kun je voor dat volle bedrag een heel mooi presentje in huis halen. Maar wil je er meerdere cadeaus van aanschaffen? Dan is de kans dat je met prul aan komt zetten, heel erg groot.
Datzelfde geldt voor het eten. Je kunt voor heel weinig geld hapjes in huis halen als bitterballen en brood met wat smeersels. Maar als je al die kleine uitgaven bij elkaar optelt had je misschien ook al een heerlijk driegangendiner kunnen serveren. En dat past waarschijnlijk een stuk beter bij de kerstsfeer die jij wilt neerzetten voor je familie en vrienden. Kortom, verkies kwaliteit boven kwantiteit.
4. Wees creatief
Wees creatief. In alle manieren waarop je dat kunt doen. Sla de gewone winkels bijvoorbeeld eens over en ga op zoek naar de pareltjes in tweedehands winkels. Offline en online. Neem eens een kijkje in een weggeefhoek, of op marktplaats. Voor cadeaus en decoratie. Of ga zelf aan de slag en maak je eigen creatie.
Maak een leuke fotocollage vol mooie herinneringen en geef die cadeau. Knutsel je eigen kerstversiering voor in de boom. En bak en kook zoveel mogelijk eten zelf. Met simpele en goedkope ingrediënten kun je al hele lekkere gerechten en lekkernijen op tafel zijn. Wees daarbij slim en bedenk verschillende combinaties met dezelfde ingrediënten. Dan ben je extra goedkoop uit!
5. Maak herinneringen
Tot slot, de allerbelangrijkste tip: haal de illusie uit je hoofd dat geld gelukkiger maakt. Dat het belangrijk is om veel cadeaus te geven. Een huis vol kerstversiering te hebben. En een grote tafel vol eten. Dat zijn zaken die allemaal geld kosten en uiteindelijk draait het daar absoluut niet om met de feestdagen. Het gaat om het samenzijn met de mensen om wie je geeft en de mooie herinneringen die je samen maakt.
Dus maak van die quality time je prioriteit. Door bijvoorbeeld een gezellige filmavond te houden. Samen te knutselen. Iets lekkers te bakken. Of nog simpeler: spelletjes te spelen, liedjes te zingen en een wandeling te maken. Dat zijn uiteindelijk de herinneringen die je niet vergeet. In tegenstelling tot een simpel cadeau.