Nachtlenzen: De prijs en wat je nog meer moet weten

Wanneer je overdag lenzen draagt, komt het vaak voor dat er vuil achter de lens gaat zitten. Bij harde lenzen zorgt dat voor veel pijn en soms kan je door de pijn de lens zelfs niet meer in. Dat is natuurlijk heel vervelend, want dan zie je niet goed. Nachtlenzen bieden hiervoor een uitkomst. Je draagt ze ’s nachts, zodat je ze overdag niet meer hoeft te dragen.

Hoe werkt het?

Nachtlenzen draag je ’s nachts, wanneer je slaapt. Tijdens je slaap corrigeren de lenzen je ogen. Hierdoor hoef je overdag geen lenzen of bril meer te dragen. Het zijn vormstabiele lenzen, ook wel harde lenzen genoemd. Een bijziend oog is een langer dan normaal. Dit zorgt ervoor dat het brandpunt van de lichtstralen die je oog binnen komen, voor het netvlies valt. Dit maakt het wazige beeld dat je hebt, als je bijziend bent. Wanneer je de lenzen ’s nachts draagt, masseren ze je hoornvlies. Je oog wordt hierdoor iets platter, waardoor het brandpunt op het netvlies valt. De sterkte neemt daardoor af en je kunt overdag gewoon normaal zien, zonder lenzen of bril.

Wat kost het?

Het verschilt per opticien hoeveel lenzen kosten. Over het algemeen wordt voor de eerste aanmeting van de ogen €150 gevraagd. Voor het eerste jaar waarin je lenzen draagt, betaal je gemiddeld €500. Hier zitten de lenzen, de producten die je nodig hebt en de controles inbegrepen. De jaren daarna zal je rond de €300 per jaar kwijt zijn aan de lenzen en de benodigde producten.

Het is goed om de kosten te controleren bij je opticien, omdat ze dus iets kunnen afwijken.

Wordt het vergoed?

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van de nachtlenzen, als je aanvullend verzekerd bent. Soms wordt het niet vergoed, maar biedt een zorgverzekeraar een korting aan. Dit verschilt per verzekering en per pakket. Het dus goed om in je pakket te controleren of je een vergoeding of korting kan krijgen voor de lenzen.

Wat je nog meer moet weten

Niet alle ogen zijn geschikt voor nachtlenzen. Ze zijn er alleen voor mensen die bijziend zijn, dus ‘min’-ogen hebben. De sterkte kan maximaal tot -4,00 gaan. Voor jonge kinderen die nog in de groei zijn, zijn nachtlenzen een goed alternatief. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat dit zorgt voor 30 tot 50% minder toename van de sterkte.

Mensen die last hebben van hooikoorts of gevoelige ogen, kunnen ook gebaat zijn bij nachtlenzen. De lenzen zijn erg luchtdoorlatend en je hoeft overdag geen lenzen meer te dragen. Ze irriteren je ogen daardoor minder. Ook voor mensen die veel sporten, vooral bij contactsporten, kunnen nachtlenzen een uitkomst zijn. Je hoeft dan tijdens het sporten geen lenzen meer in.

Er zijn twee soorten lenzen. De gewone nachtlenzen hebben vertecorrectie. Het tweede soort, de multifocale nachtlenzen, is voor mensen die normaal ook een leesbril nodig hebben. Deze lenzen zorgen er, naast de vertecorrectie, voor dat je zonder bril kunt lezen.

Lenzen zijn dus aardig prijzen, maar een bril is dit natuurlijk ook. Het is daarom altijd goed om je zorgverzekering te controleren, om te kijken wat je vergoed kan krijgen. Lenzen hebben, ten opzichte van een bril, wel grote voordelen. Zo is het voor sporters en mensen met hooikoorts een uitkomst.

You May Also Like