Hoe duur is een abortus?

Hoe duur is een abortus?

Vaak is het een moeilijke keuze, maar soms is het de juiste keuze. Bij een abortus is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Het is fijn om te weten hoe een proces verloopt en wat er nog meer bij komt kijken. Maar de behandeling kost natuurlijk ook wat. Het is dus belangrijk om te weten wat het kost en of het vergoed wordt.

De kosten van de behandeling kunnen verschillen. Het verschilt per behandeling en per abortuskliniek wat de kosten precies zijn. Het varieert van €380 tot €940. Dit kan wel vergoed worden.

Vergoeding

Een abortus wordt vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Hiervoor moet je wel in Nederland wonen en een zorgverzekering hebben. Wanneer de abortus in een ziekenhuis plaatsvindt, declareert het ziekenhuis de kosten bij de zorgverzekering. Het wordt vanuit iedere basisverzekering vergoed. Wanneer de behandeling in een abortuskliniek plaatsvindt, is de vergoeding geregeld via de Subsidieregeling abortusklinieken.

Woon je niet in Nederland of heb je geen zorgverzekering? Dan moet je de abortus zelf bekostigen. Het is dan dus afhankelijk van de behandeling en de abortuskliniek, hoeveel het zal kosten.

Belangrijke informatie

Een vrouw kan officieel een abortus ondergaan totdat zij 24 weken zwanger is. Artsen rekenen voor de zekerheid meestal op 22 weken.

De keuze voor een abortus is een eigen keuze, maar je kunt er advies of hulp bij vragen. Hiervoor kun je naar de huisarts of een gespecialiseerde kliniek gaan. Ook kan een vrouw na de abortus hulp krijgen bij het verwerken van de abortus.

Deze hulpverlening wordt geboden door een maatschappelijk werker of via Fiom. Fiom is een hulpverleningsorganisatie die gespecialiseerd is in ongewenste zwangerschappen en afstammingsvragen.

Wanneer je hebt besloten om abortus te plegen, heb je vijf dagen bedenktijd. Deze bedenktijd wordt gegeven, omdat het belangrijk is dat je er geen spijt van zal krijgen. Het is immers niet meer terug te draaien.

Methodes

Het hangt af van de duur van de zwangerschap, welke methode er gebruikt wordt voor de behandeling. Tot acht weken kan de abortuspil gebruikt worden. De eerste dag neemt de vrouw dan een medicijn, waardoor het zwangerschapshormoon wordt geblokkeerd. Twee dagen later neemt de vrouw een medicijn dat krampen verwekt, waardoor de zwangerschap beëindigd wordt.

Tot twaalf weken zwangerschap kan gekozen worden voor een zuigcurettage. Het vruchtje wordt dan met een buisje weggezogen. Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Vanaf twaalf weken zwangerschap moet de vrucht verwijderd worden, door de baarmoedermond wat meer op te rekken en het met speciale instrumenten te verwijderen. Deze behandeling kan één tot drie kwartier duren.

Een abortus is een ingrijpende behandeling, waar hoge kosten aan verbonden zijn. De kosten voor de behandeling zullen in de meeste gevallen vergoed worden. Alleen wanneer je niet in Nederland woont of geen zorgverzekering hebt, moet je dit zelf betalen. De kosten kunnen dan per stadium en abortuskliniek verschillen.

You May Also Like