Is het mogelijk om te besparen op je zorgkosten?

We willen in deze tijd allemaal geld besparen. En dat is niet gek, want het leven is soms al duur genoeg. Een van de grotere kostpost op je balans is wellicht je zorgverzekering. Je zorgverzekering is verplicht, maar je hebt niet altijd veel zorg nodig. Daarom geven we in deze blog antwoord op de vraag: is het mogelijk om te besparen op de zorg? En is dat wel verstandig?

Hoeveel zorg jij nodig hebt, kun je natuurlijk nooit van tevoren zeggen. Maar elk jaar moeten we wel een kleine inschatting maken. Je kunt je zorgverzekering namelijk één keer per jaar aanpassen en op dat moment moet je even in je glazen bol kijken. Heb je bijvoorbeeld een chronische ziekte of bijvoorbeeld een kinderwens. Dan kan dat je zorguitgaven voor het komende jaar aanpassen. Zorgverzekeringen van 2020 vergelijken loont dan ook zeker. Maar er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten. Een paar tips om op jouw zorgkosten te besparen.

  1. Betaal je jaarpremie in één keer

Kun jij je het permitteren om het bedrag in één keer te betalen? Dan raden wij je aan om dat te doen. Je kunt het namelijk in één, maar ook in meerdere termijnen betalen zoals bijvoorbeeld maandelijks. Kies je voor de eerste optie dan krijg je vaak een aantrekkelijke korting.

  1. Kies de juiste zorgbehandelaar

Jouw zorgverzekering maakt afspraken met bepaalde behandelaren, daar kunnen ze namelijk kortingen en prijsafspraken mee vastleggen. Daar kun jij vervolgens de fruiten van plukken. Maar dan moet je niet bij de verkeerde fysiotherapeut aankloppen, want als ze daar geen afspraken mee hebben, kan het zijn dat jouw behandeling niet wordt vergoed. Ook kun je bijvoorbeeld je huisarts aan het werk zetten, voor kleine behandeling zoals het zetten van een spiraal of het weghalen van een moedervlek. Ga je naar het ziekenhuis dan betaal je meer geld dan wanneer je huisarts deze kleine ingreep doet.

  1. Belastingdienst

Sommige zorgkosten kun je declareren bij de Belastingdienst. Of je hiervoor in aanmerking komt, is per persoon verschillend. Een overzicht van deze kosten kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

You May Also Like