Prijsverschillen tussen internetproviders uitgelegd

Internet gebruiken we allemaal, ook al de een iets meer dan de ander. Sommige mensen moeten voor hun werk gebruik maken van zware software en hebben daarom goed werkend en snel internet nodig. Andere mensen maken niet vaak gebruik van internet en kunnen het prima doen met een minder snelle internet provider. Hoe het ook zij, bij het zoeken naar de meest geschikte internet provider passend bij jouw gebruik betaal je natuurlijk liever niet te veel als het niet nodig is. Wij leggen je in dit artikel uit waar de prijsverschillen bij verschillende internet providers vandaan komen en waarom het echt niet altijd nodig is om voor het duurste pakket te kiezen. Lees gauw verder zodat je in de toekomst zelf weet waar je om moet letten bij provider vergelijken!

Glasvezel,  kabel of koper

Ben je niet zo thuis in de wereld van internet, dan zullen de termen glasvezel, kabel en koper je misschien niet heel veel zeggen. Toch zijn dit hele belangrijke indicatoren voor de prijzen van internet. Dit zijn drie verschillende technieken de allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. We leggen ze even uit.

Koper

Koper, ook wel DSL genoemd, is een techniek waarbij internet via je telefoonlijn wordt getransporteerd. Door de laatste technieken is het wel mogelijk om naast het transport van het internet gewoon nog gebruik te blijven maken van jouw telefoonlijn, ook al zijn er wel veel klachten over ruis op de lijn, wat een nadeel is. Daarnaast is de snelheid in de praktijk vaak aan de lage kant.

Kabel

In deze optie wordt internet over de televisiekabel vervoerd. Via deze coaxkabel schijn je een stuk minder ruis te ontvangen dan wanneer je gebruik maakt van een telefoonkabel, hiermee is het internet relatief sneller dan bij een koper-methode. In Nederland heeft VodafoneZiggo zo goed als een monopoly op het kabelinternet. Dit resulteert erin dat deze aanbieders vrij hoge prijzen hanteren. Echter: de Autoriteit Consument & Markt heeft ervoor gezorgd dat hier verandering in gaat komen: zij hebben kunnen regelen dat VodafoneZiggo zijn netwerk moet openstellen voor andere providers. Volgens verwachting zullen de eerste alternatieve aanbieders in 2020 de markt betreden.

Glasvezel

Met internet via glasvezel wordt internet niet getransporteerd via een telefoon- of televisiekabel, maar door een aparte verbinding die enkel is ontworpen voor het transporteren van internet. Glasvezel werkt met een lichtsignaal in plaats van een elektrisch signaal, waardoor het zelfs op kilometers afstand goed kan blijven werken. Glasvezel lijkt dus een super alternatief, alleen is er een groot nadeel: om glasvezel beschikbaar te maken in heel Nederland, zullen er veel straten opengebroken moeten worden. Omdat veel mensen op het moment best tevreden zijn met hun huidige internetprovider, is er niet heel veel animo voor buurtbewoners om de straten in hun wijk open te leggen, omdat het heel veel geld kost.

Conclusie

Kortom: het grootste prijsverschil tussen internet providers is dus afhankelijk in het soort internet wat ze aanbieden. Internet en tv vergelijken is dus een must als je de beste deal wilt krijgen. Was jij al bekend met de verschillende werkingen van koper, kabel en glasvezel en de daarbij behorende voor- en nadelen? Succes bij het maken van je keuze!

You May Also Like