Leon overdulve: Vermogen, Leeftijd & de verschillende bedrijven

Leon Overdulve, misschien herken je zijn naam wel van een van de vele momenten dat het over deze man ging. Alles wat je moet weten over hem, beschrijven we hier.

Wie is Leon Overdulve?

Voor degene die zijn naam nog nooit voorbij hebben horen komen: Leon Overdulve is een Nederlander die het heeft gemaakt op zee. Maar makkelijk ging dat niet. Op zijn zeventiende begon hij aan de opleiding als matroos en langzaam heeft hij zich offshore, op verschillende booreilanden, opgewerkt tot vlootmanager van Nigeria. Een flink eind van huis dus. Inmiddels heeft hij genoeg ervaring opgedaan aan al deze verschillende booreilanden en door middel van verschillende functies bestegen te hebben. Klaar voor de volgende stap, zou je kunnen zeggen. Wat voor stap dat was? Zelf ondernemen natuurlijk.

Ondernemer in Zeeland

Hij had te midden van de oceaan zijn roeping gevonden. Vanuit Nigeria is Leon toen weer verhuisd naar zijn geliefde Zeeland. Daar zette hij zijn eigen bedrijf op, in de sector die hij goed kent: offshore. OOS International is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste, al dan niet de grootste offshorebedrijven van de wereld.

Vermogen en salaris

Natuurlijk weten we niet exact wat Overdulde op de bank heeft staan, maar een inschatting kunnen we altijd maken. Het salaris wat hij verdient, wordt geschat op 30 miljoen euro per jaar. Dat is een behoorlijk bedrag wat je jaarlijks op de bank krijg na een beetje werken. Dat kunnen vele van ons niet zeggen. Toch zal het je niet verbazen als we aankondigen dat die 30 miljoen, hoe leuk ook, niet zijn hele vermogen bedraagt. Want 30 miljoen per jaar, dan bouw je al gauw wat vermogen op. Leon Overdulde heeft sinds 2009 zijn bedrijf. Leon Overdulde krijgt dit salaris omdat hij CEO is van zijn eigen bedrijf. Als je 30 miljoen per jaar verder doorrekent, kom je ongeveer uit op een maandsalaris van 2,5 miljoen en een uurloon van 3.500 per uur (gebaseerd op 24 uur).

Vermogen van OOS

Het vermogen van deze man wordt geschat op ongeveer 50 miljard euro. Het is wederom een schatting, die gemaakt wordt, gebaseerd op verschillende bronnen. Deze schatting wordt ook gemaakt door de bekende schattig van zijn salaris. OOS International speelt daar natuurlijk een grote in. Overdulve bracht al eens eerder uit dat de schepen die ze gebruiken elk 500 miljoen kosten. Laten we zeggen dat hij wel een aantal schepen heeft varen. Het totale vermogen van Overdulve zal dus nog groten worden als je het vermogen van het bedrijf ook meerekent. Dat bedrag loopt naar schattig op tot verscheidenen honderden miljoenen.

CEO met tomatensoep

Niet per se typisch Nederlands of Zeeuws, maar tekenend voor Overdulve is de zijn zelfgemaakte tomatensoep. Een meeting of bezoek, gaat niet voorbij tot alle zakelijke contacten die Overdulve in Serooskerke ontvangt – en dan hebben we het echt over de rijkste zakenmensen uit China, Brazilië en Afrika – een paar kommen van zijn tomatensoep hebben gegeten. Logischerwijs geserveerd in zijn eigen keuken. Die soep heeft hij naar eigen zeggen geperfectioneerd.
De pot met soep staat minstens tien uur op het vuur te pruttelen, voordat hij wordt opgediend. Misschien is dat het geheim van zijn recept. Als de Chinese delegatie op bezoek is, merk je het respect. Dat de CEO zélf de soep maakt, waarderen ze heel erg. Dat zie je namelijk niet iedere dag.

Door met nieuwe ideeën

Toch blijft het niet alleen bij offshore. Overdulve heeft zijn zinnen alweer op wat nieuws gezet. Hoe kan het ook anders? Dit keer niet op zee, maar gewoon in Zeeland: een themapark. Niet o maar een thema- of attractiepark, een enorm grote, met veel baangarantie voor mensen in de omgeving. Het park moet zorgen voor 1000 tot 1500 direct banen. Het park zou zo’n twee miljoen bezoekers moeten kunnen bedruipen in een jaar tijd. Overdulve gaat dat park bouwen in zijn geliefde Zeeland en ook die provincie moet komt terug in dot project. De geschiedenis, cultuur en het water komen allemaal aan bod. Dat themapark komt er natuurlijk niet zomaar. Er is een investering nodig van ongeveer 300 tot 400 miljoen euro. Fantawild, een bedrijf uit China dat themaparken exploiteert, is bereid om vier vijfde van die kosten te betalen.

Het overige deel zou Overdulve met behulp van investeerders kunnen oplossen. Toch ziet hij ook andere mogelijkheden. De marinierskazerne die straks wordt afgebroken, levert ongetwijfeld compensatiegelden op die Zeeland dan straks van Het Rijk zou krijgen. Als een deel daarvan in dit nieuwe project gestoken kan worden, zou Overdulve zonder zorgen zitten. Maar hij redeneert ook logisch: “Het levert tenslotte heel veel banen op,” zegt hij in een interview tegen het AD.

Hotels bij het park

Het themapark beslaat 40 tot 50 hectare. Dat is ongeveer de helft van De Efteling. Per jaar moet het twee miljoen bezoekers trekken. Cruciaal is dat er bij het park ook hotels kunnen worden gebouwd, zegt Overdulve. Hotelovernachtingen zijn een must voor een themapark, vindt Overdulve. Een bureau onderzoekt momenteel of het plan levensvatbaar is. Overdulve denkt dat de voorbereiding zo’n vijf jaar vergt.

 

Hij blijft zich ingenieus inzetten

Hij verdient goed geld met zijn ‘floatels’. Boten die ingezet worden bij ingewikkelde reparaties van boorplatformen en olietankers. Deze floatels zijn, zoals de naam al doet vermoeden drijvende hotels voor het personeel. Een opvallende verschijning in de offshore-wereld. Als het gaat om innovatie en zijn wereld, de offshore, houdt hij zich zelden stil. Hij wil Zeeland en met name zijn woonplaats Serooskerke op elke kaart zetten. Laten we wel wezen: hij is heel goed op weg.

You May Also Like