Vloerverwarming: de kosten en alle info die je moet weten

Langzamerhand wordt het steeds kouder buiten, maar ook binnen. Het wordt dus weer tijd om de verwarming aan te doen. En wat is er nou niet fijner dan warme voeten en een constante aangename warmte in je woonkamer? Een goed moment om eens uit te zoeken hoeveel vloerverwarming kost en wat je er nog meer over moet weten.

Er zijn een aantal factoren waar de kosten van vloerverwarming door bepaald worden. Allereerst hangt het af van welk soort vloerverwarming je wilt. Je kunt kiezen voor een traditioneel systeem vloerverwarming of voor een elektrische vloerverwarming.

Traditioneel systeem vloerverwarming

Bij dit soort hangt de prijs vervolgens nog af van twee factoren. Ten eerste is het afhankelijk van het aantal vierkante meters en ten tweede van of het als hoofdverwarming, bijverwarming of uitgebreide bijverwarming moet dienen.

Zo kost bijvoorbeeld een hoofdverwarming tot 10 m2, een uitgebreide bijverwarming tot 15 m2 of een bijverwarming tot 20 m2 tussen de 760 en 835 euro. Hoofdverwarming tot 40 m2, uitgebreide bijverwarming tot 60 m2 en bijverwarming tot 80 m2 kost tussen 1125 en 1150 euro. Een hoofdverwarming tot 90 m2, uitgebreide bijverwarming tot 135 m2 en een bijverwarming tot 180 m2 kost 1985 en 2025 euro.

Als je het gebruikt als hoofdverarming is het dus het duurst en als bijverwarming het goedkoopst.

Elektrische vloerverwarming

De gemiddelde kosten van de elektrische vloerverwarming hangen af van de hoeveelheid Watt en het aantal m2. Daarnaast zijn er twee opties verwarmingsdraden. Bij de eerste optie is de afstand van de verwarmingsdraden tot aan het middelpunt van de vloerverwarming 12 centimeter en bij de tweede optie 18 centimeter.

Je betaalt 100 euro voor de elektrische vloerverwarming voor twee m2, met 320 Watt, waarbij de afstand 12 centimeter is. Dit betaal je voor drie m2 bij een afstand van 18 centimeter.

Twintig m2, bij 2350 Watt, met een afstand van 12 centimeter kost ongeveer 310 euro. Dit kost 30 m2 bij 18 centimeter.

Voor beide soorten is het dus goed om te kijken wat de voordeligste optie is. De elektrische vloerverwarming lijkt goedkoper, doordat de aankoopprijs lager is. De kosten voor de montage zijn dan alleen nog niet mee berekend.

Wat je nog meer moet weten

Een vloerverwarming zorgt voor een aangename temperatuur die goed constant blijft, ook in grotere ruimtes. Het is beter voor de gezondheid, doordat het weinig stralingswarmte afgeeft. Hierdoor is er een minimale luchtverplaatsing.

Vloerverwarming heeft maar weinig onderhoud nodig en het werkt volledig geruisloos, terwijl een normale verwarming soms zoemt of tikt.

Het nadeel van de elektrische vloerverwarming is dat het niet bij ieder type vloer gebruikt kan worden. Zo wordt het afgeraden om het bij hout of zeil te gebruiken.

Daarnaast zorgt een elektrische vloerverwarming, ten opzichte van het traditioneel systeem vloerverwarming, voor een hoger energieverbruik. Uiteindelijk is de investering in een elektrische vloer ongeveer 200 euro goedkoper. Maar dit weegt vaak niet op tegen het extra energieverbruik dat je zal hebben. Om die reden is het traditioneel systeem vloerverwarming vaak het aantrekkelijkst.

Hoewel de voordelen van vloerverwarming dus erg aantrekkelijk zijn, is het goed om je te verdiepen in of en welke vloerverwarming past in uw huis. Maak daarbij een goed overzicht van het kostenplaatje van de aankoop, maar ook van het verbruik.

You May Also Like