Ben je aan het twijfelen tussen een auto kopen of een auto leasen? Tijd om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten en alle kosten te vergelijken.
Vaste kosten
Wanneer je een auto koopt is er altijd een aantal vaste kosten waar je iedere maand aan moet voldoen. Het is altijd verstandig om goed te kijken hoeveel dat kost voordat je een auto gaat kopen. Het Nibud heeft een grove schatting gemaakt voor vier typen auto’s.
Deze kosten zijn voornamelijk wegenbelasting, afschrijving, onderhoud en verzekering. De brandstof en de afschrijving zijn afhankelijk van het aantal kilometers. Onderhoud en reparatie hangen meer af van de leeftijd van de auto. De verzekering en belastingen worden gebaseerd op het type auto dat je wil gaan kopen. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel je betaalt voor een verzekering. Je kan het beste een autoverzekering vergelijken om te kijken wat het beste bij jou past wat je wel en niet meeverzekert.
Variabele kosten
Ook moet je rekening houden met de onvoorziene kosten of variabele kosten. Dat zijn bijvoorbeeld onderhoud en reparatie waar je niet op had gerekend. Misschien rijd je een keer wat meer met je auto waardoor de brandstofkosten hoger zijn. Het is altijd goed om iets ruimer te rekenen of wat geld achter de hand te hebben voor een iets duurdere reparatie.
Aankoopbedrag
Dan is er natuurlijk ook nog het bedrag dat de auto zelf kost. Auto’s zijn over het algemeen niet goedkoop als je ze nieuw koopt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om voor een iets ouder model te gaan, of misschien zelfs een tweedehands auto. De aankoopwaarde is dan een stuk lager, maar de kans op meer onderhoudskosten is dan groter. Je kan er ook voor kiezen om een auto te kopen en het bedrag met rente af te betalen. Denk hier wel goed over na, deze afbetalingsregeling wordt als een lening gezien en kan problemen opleveren als je bijvoorbeeld een hypotheek zou willen afsluiten.
Leasen
Dan is er ook de optie om een auto te leasen. Een private lease is in veel gevallen goedkoper dan een auto kopen. Dat komt doordat leasemaatschappijen auto’s op grotere schaal inkopen. De prijs per auto wordt dus lager. Dat geldt ook voor de verzekering en het onderhoud van de auto. Doordat de maatschappij een groot aantal auto’s heeft dat onderhouden moeten worden, kunnen ze een flinke korting krijgen. Dat betekent dat je als particulier een gloednieuwe auto kunt rijden, die goedkoper is dan wanneer je hem zelf aanschaft.
Contractbreuk
Het grote nadeel van een auto leasen is dat je een contract aangaat met de leasemaatschappij. Op zich geen probleem, maar wel als je je contract eerder wil verbreken. De leasemaatschappij kan je een flinke som geld opleggen als je het contract eerder opzegt dan de afgesproken termijn.
Ongebruikte kilometers
Bij het leasen van een auto is het zo dat je een bepaald kilometerpakket aanvraagt. Je kiest van tevoren hoeveel kilometer je ongeveer gaat rijden. Bijvoorbeeld 200.000 kilometer. Als je daarboven zit, moet je een meerprijs betalen. Als je daar flink onder zit, kan je in sommige gevallen de overige kilometers niet vergoed krijgen en betaal je in feite te veel per maand voor hoeveel je de auto gebruikt.
Wat is voor jou goedkoper?
Nu je een beetje van beide weet, kan je gaan bepalen of je wilt gaan kopen of leasen. Beide hebben voor- en nadelen, het is aan jou om te bepalen wat je zelf fijner vindt. De ANWB heeft een handige rekentool om te bepalen wat voor jou goedkoper uitkomt met een bepaald type auto.