De duurste koffie ter wereld

Onlangs gingen de duurste koffiebonen op aarde onder de hamer. De Australische koffie-expert Jason Kew wist de koffiebonen na een hevige veilingslag te bemachtigen.

Voor honderd pond aan bonen – omgerekend zo’n 45 kilogram – betaalde Kew maar liefst €50.000. Dat is per kilo dus een krappe €1100. De bijzondere bonensoort waarom het gaat, de Esmeralda Geisha Canas Verdes Natural, is afkomstig uit de hooglanden van Panama.

Met hun angstaanjagend hoge prijs stoten de dure bonen de huidige titelhouder van zijn troon, daarvoor betaalde je zo’n €235 per kilo.

Screen Shot 2017-08-26 at 08.03.58

Kew bood zo’n €50.000 voor de koffie, slechts een eurootje meer dan een Japanse rivaal, en dus ging hij ermee aan de haal. Maar ondanks dat liet hij het grote publiek met de exotische koffie kennismaken met een tasting in Sydney, waar hij per kop zo’n €40 vroeg.

Volgens Kew is de koffie zijn prijs meer dan waard. ‘Ik heb een hoop koffie geproefd in mijn leven, en niets komt in de buurt van dit.’

Screen Shot 2017-08-26 at 08.04.11

‘Sommigen spenderen zo’n bedrag aan een dure wijn of zelfs aan parkeerkosten in het centrum. Voor mij was dit een once in a lifetime kans. Ik kocht de koffie omdat ik wist dat ik nooit meer een kop van dit kaliber zal drinken.’

Nadat hij de 45 kilo aan koffiebonen had gekocht, verkocht hij snel 20 kilo aan zijn Japanse concurrent. Het geheim van de koffie schuilt hem volgens Kew in de complexe smaak, die zowel ‘dik’ als ‘zurig’ is met kleine hints van tropisch fruit.

Screen Shot 2017-08-26 at 08.04.20

Jarenlang was het Kopi Loewak, de koffie die werd gemaakt van bonen die werden uitgescheten door civetkatten, dat de titel van duurste koffie ter wereld droeg. Vervolgens was de bonensoort Black Ivory Coffee uit het noorden van Thailand even de duurste met een prijs van zo’n €1000 per kilo.

De dure koffie is momenteel te proeven bij Seven Miles Coffee Roasters in het Australische kustplaatsje Manly Vale.

You May Also Like