Stel, je wil een auto kopen maar hebt het bedrag hiervoor nog niet (helemaal) bij elkaar. Dan is het een optie om je auto te kopen door geld te lenen. Dankzij de historisch lage rente is het nu ook nog eens voordelige optie, een auto financieren. Maar waar moet je op letten als je dat wil gaan doen? Wij leggen het in enkele stappen uit.
Hoeveel kun je lenen of hoeveel wil je lenen?
Er zijn twee opties die de hoogte van de uiteindelijke lening bepalen: hoeveel je kunt lenen maar ook hoeveel je wil lenen. Als jij €25.000 zou kunnen lenen op basis van je inkomsten en uitgaven, wil dat niet zeggen dat je dat ook móet lenen. Hoe meer je leent, hoe meer je moet terugbetalen natuurlijk.
Dus het is net zo belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel je wil lenen, bijvoorbeeld aan de hand van hoeveel je per maand wil aflossen. Of misschien weet je al welke auto je wil kopen en wat die kost, en is het niet nodig om het maximale te lenen.
Het maximale te lenen bedrag wordt door de verstrekker bepaald aan de hand van je inkomen, vaste lasten en type dienstverband. Hoe stabieler jij bent, hoe voordeliger dat vaak is. Bij een vast contract is de rente vaak lager dan bij een tijdelijk contract bijvoorbeeld.
Type lening
Je kunt een auto financieren met twee soorten leningen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Bij de eerste staat het leenbedrag, de rente en de looptijd vast. Bij de tweede is dat flexibel, je krijgt toegang tot een bepaald bedrag maar hoeft dat niet perse helemaal of in één keer op te nemen. De rente en looptijd is afhankelijk van wanneer en hoeveel je opneemt.
Bijkomende kosten
Naast rente, kan het zijn dat je andere kosten betaalt. Bijvoorbeeld administratiekosten. Kosten in rekening brengen voordat je überhaupt weet of je een lening kunt afsluiten is overigens verboden!
Daarnaast kan het zijn dat een aanbieder kosten in rekening brengt als je extra wil aflossen. Dit is vaker het geval bij een persoonlijke lening dan bij een doorlopend krediet. Een lening aanvragen doe je dus het best als je dit allemaal vergeleken hebt en weet wat bij jou past.
Als je dit allemaal weet, staat niets je in de weg om jouw droomauto, of gewoon die praktische of noodzakelijke wagen, te financieren.